Mikrokontrolery - Jak zacząć?

... czyli zbiór praktycznej wiedzy dot. mikrokontrolerów.

środa, 30 marca 2011

PCB termotransfer: Trawienie


Autor: afterparty
Redakcja i uwagi: Dondu

PCB metodą termotransferu: Spis treści


Przygotowujemy roztwór wytrawiacza. Ja używam nadsiarczan sodowy B327, do kupienia w każdym sklepie elektronicznym. Należy stosować zalecenia producenta, będą podane na opakowaniu, trzeba też pamiętać o bezpieczeństwie i założyć rękawiczki. Naczynie, w którym przeprowadzamy wytrawianie nie może być metalowe.



Wsypujemy odmierzoną ilość środku do naczynia, mieszamy do rozpuszczenia.



Aby przyspieszyć wytrawianie, można umieścić naczynie z roztworem w drugim, większym wypełnionym gorącą wodą.

Na ulotce znajdziesz informacje o optymalnym zakresie temperatur w jakich danym środkiem należy trawić płytkę.


Po chwili środek zacznie działać:




Trawimy co jakiś czas ruszając płytką i mieszając roztwór, aż do momentu, gdy uznamy, że jest już poprawnie wytrawiona. Warto to robić pod dobrym oświetleniem.


Uwagi Dondu

Podobnie jak w przypadku obróbki cieplnej, także i ten proces można zautomatyzować w znacznym stopniu, polepszając rezultat końcowy. Rozwiązaniem są przeróżnej konstrukcji urządzenia trawiące.


Zapewne można tutaj kombinować ...

PCB metodą termotransferu: Spis treści
Oceń artykuł.
Wasze opinie są dla nas ważne, gdyż pozwalają dopracować poszczególne artykuły.
Pozdrawiamy, Autorzy
Ten artykuł oceniam na:

2 komentarze:

  1. Zamiast kłaść na dnie i mieszać roztworem, lepiej położyć umiejętnie na jego powierzchni (jak płytka będzie sucha to nie zatonie). Chociaż nie wiem czy ta metoda nie miała większego znaczenia przy chlorku żelaza.

    Androot

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli na nie zadrukowane krawędzie płytki nakleisz wąskie paski szarej taśmy klejącej (pakowej) to dużo łatwiej skłonić płytkę do pływania. Oczywiście pod taśmą zostaje miedź, te naddatki po prostu odcinam. Na jednostronnej płytce można druga strone w ogóle okleić tasmą.
    Jeśli chce mieć dobrze wytrawione wąskie ścieżki to konieczne jest utrzymanie temperatury i świeży wytrawiacz.
    Temperature utrzymuje przez włożenie plastkowego pojemnika z z wytrawiaczem do patelni z wodą na bardzo małym gazie w ten sposób woda jest ciągle goraca i plastikowy pojemnik sie nie topi.

    OdpowiedzUsuń

Działy
Działy dodatkowe
Inne
O blogu




Dzisiaj
--> za darmo!!! <--
1. USBasp
2. microBOARD M8


Napisz artykuł
--> i wygraj nagrodę. <--


Co nowego na blogu?
Śledź naszego Facebook-a



Co nowego na blogu?
Śledź nas na Google+

/* 20140911 Wyłączona prawa kolumna */
  • 00

    dni

  • 00

    godzin

  • :
  • 00

    minut

  • :
  • 00

    sekund

Nie czekaj do ostatniego dnia!
Jakość opisu projektu także jest istotna (pkt 9.2 regulaminu).

Sponsorzy:

Zapamiętaj ten artykuł w moim prywatnym spisie treści.